10 maneres de reduir l’exposició a tòxics (i perquè és important fer-ho)

Avui en dia estem exposats a una gran quantitat de tòxics (microplàstics, contaminació ambiental, PFA’s…).  La realitat és que hi ha molts d’aquests tòxics que no podem evitar, simplement no està les nostres mans, però d’altres que sí. 

I per què ens convé fer-ho? Doncs, entre molts altres motius, perquè aquests tòxics estan sobrecarregant el nostre fetge, que no dona abast. Això tindrà repercussions en la nostra salut intestinal, hormonal i en tot l’organisme en general (el fetge és el gran detoxificador del nostre cos i està involucrat en taaaantíssimes activitats fisiològiques…). 

A més, molts d’aquests tòxics actuen com a disruptors endocrins, és a dir, són capaços d’interactuar amb les nostres hormones, causant desajustos hormonals. Per tant, si pateixes Síndrome Premenstrual, (SPM), Síndrome d’Ovaris Poliquístics (SOP), endometriosi, hipotiroïdisme o qualsevol altre trastorn o patologia amb implicació hormonal, és especialment important que evitis aquestes substàncies tòxiques.

Aquí et deixo 10 maneres de reduir l’exposició a tòxics i millorar la teva salut:

1. Substitueix els ambientadors de la llar per un difusor d’olis essencials

A més de la bona olor que farà la casa, pots jugar amb els beneficis de cada oli essencial segons el moment (l’espígol ajuda a relaxar-se i la pots posar al vespre, la ravintsara o l’arbre del te són antisèptics i els pots fer servir quan hi hagi algú a casa refredat…). Això de l’aromateràpia és tot un món!

2. Canvia el detergent i suavitzant de la roba 

Fes servir detergents ecològics (cada cop se’n troben més, fins i tot a supermercats) o escates de sabó de Marsella. Jo vaig combinant les dues opcions segons el que em sigui més còmode en cada moment. 

Les escates de sabó de Marsella les trobo a una botiga a granel, i són la solució més econòmica i pràctica (duren molt de temps) que he trobat fins ara! En un recipient (n’utilitzo un de detergent buit), barrejo 3-4 cullerades soperes de les escates amb aigua tèbia. Ho tapo i remeno bé perquè es barregi i el sabó es dissolgui amb l’aigua. La barreja em queda amb una textura molt semblant a la de qualsevol detergent (si veig que queda massa líquid, hi afegeixo una mica més d’escates).  

Com a suavitzant, pots fer servir vinagre de neteja amb algun oli essencial (a mi m’encanta l’olor que fa la roba amb el d’espígol!) Ho poses al calaix de la rentadora al mateix lloc on hi posaries el suavitzant i llestos.

3. Renova els tuppers i envasos (passa del plàstic a recipients de vidre)

Els envasos que fem servir per a guardar els aliments també poden ser una font de tòxics (principalment BPA i ftalats) que migren a l’aliment i que, per tant, acabem ingerint. I ja ni en parlem de si els fem servir per escalfar els aliments al microones. 

Pots anar renovant mica en mica els tuppers i substituir-los per altres de vidre aptes per a congelar i pel microones. A més, pots reutilitzar alguns pots de vidre (d’olives, llegums, brou, etc.) per guardar aliments a la nevera (verdures que et quedin a mitges com llimona, alvocat, tomàquet, ceba…). Amb aquesta solució t’estaràs evitant els tòxics dels envasos de plàstic i a més reduiràs els residus que generes.

4. Utilitza productes de neteja ecològics

En realitat, amb aquest pas estàs simplificant i estalviant: es tracta de fer servir menys productes que serveixin per a més coses (i sense tòxics, clar). Aquests són els productes bàsics que et serviran per a un munt de coses:

  • bicarbonat sòdic
  • vinagre de neteja
  • olis essencials (per desinfectar i que faci bona olor)

Amb aquests 3 productes i aigua pots fer, per exemple, el teu propi netejador de superfícies. Només has de buscar un recipient amb dosificador d’esprai i omplir-ne ⅔ amb aigua, ⅓ amb vinagre de neteja, 1 cullerada de bicarbonat sòdic i afegir-hi 15-20 gotes d’oli essencial. A mi m’agrada molt el de citronel·la, però també pots afegir-hi unes gotes d’arbre del te (desinfectant) o espígol.

Nota: si tens mascotes, assegura’t de quins olis essencials són segurs (alguns poden ser tòxics per a ells).

5. Compra aliments ecològics

Més enllà del debat sobre si són més nutritius els aliments procedents de l’agricultura i ramaderia ecològica que els convencionals (alguns estudis han demostrat que les fruites hortalisses orgàniques tenen nivells modestament més elevats de compostos fenòlics i que les carns i productes lactis ecològics tenen un contingut més elevat d’omega-3), és innegable que l’ús d’antibiòtics en la ramaderia convencional o de pesticides en l’agricultura, fa que la producció d’aliments ecològics – amb unes normatives més restrictives quant a l’ús d’aquestes i altres substàncies químiques – suposi un benefici per a la salut humana. 

Totes sabem que comprar aliments ecològics suposa un esforç econòmic. Per això, el meu consell és que prioritzis aquells aliments que estan més contaminats. L’Environmental Working Group (EWG) publica cada any una llista de “Dirty dozen”, les 12 fruites i hortalisses amb més pesticides, fruit d’una anàlisi de més de 47.000 mostres de 46 fruites i hortalisses diferents. Et deixo aquí l’enllaç per si la vols consultar.  

Pel que fa als aliments d’origen animal, si en consumeixes:

  • prioritza peix salvatge (haurà menjat més algues i menys pinso i, per tant, tindrà nivells més elevats d’omega-3) i petit com la sardina, el seitó, el verat o l’anxova, menys contaminats que altres peixos més grans com el salmó o la tonyina. 
  • compra carn de pastura, si pot ser ecològica millor.
  • quan compris ous, fixa’t en el primer dígit del codi que hi ha imprès a la closca, que va del 0 al 3. Els del 0 són els ecològics, que no han menjat pinsos fets a base de soja i blat de moro transgènic.

6. Utilitza productes d’higiene personal i cosmètica ecològics

A través de la pell, podem absorbir tants o més tòxics que amb l’alimentació. Per això és important que, a més de mirar el que mengem, siguem conscients de quins productes estan en contacte directe amb la nostra pell (gels, cremes hidratants, protector solar, lubricants íntims…). Quan estudiava dietètica, un professor ens va dir una cosa que em va quedar gravada i que a dia d’avui repeteixo molts cops a consulta: “no et posis a la pell res que no et menjaries!” 

Una de les marques que personalment més m’agrada és Sante. I aquest és el meu top 3 dels seus productes:

  1. Aquest acondicionador em deixa el cabell super hidratat i brillant (n’he provat molts i, creu-me, no és tan fàcil trobar un suavitzant eco que no et deixi els cabells com un fregall…)
  2. xampú sòlid d’aloe vera i mango, ideal per quan has de viatjar i no vols carregar pes o haver d’estar pendent dels ml permesos a l’equipatge de mà.
  3. crema de mans super hidratant i reparadora

7. Utilitza un filtre de carbó actiu per a reduir els tòxics de l’aigua 

El tema de l’aigua és molt interessant i es mereix un blog a part. Miro de fer-ne un resum ràpid, basat en l’evidència científica i en la meva opinió personal:

Problema: l’aigua de l’aixeta, tot i ser potable, conté quantitats de clor, calç (segons la zona on visquis) i residus que poden arribar a ser un problema i afectar negativament la nostra salut. A més, l’estat de les canonades de molts habitatges és també una font de metalls pesants. 

Molta gent, com a alternativa a l’aigua de l’aixeta, compra aigua embotellada. Aquesta, a part de ser una opció poc sostenible, també és poc saludable, ja que el plàstic de les ampolles conté BPA, ftalats i microplàstics, entre altres tòxics. A més, moltes aigües embotellades són pobres en minerals, necessaris per a una correcta hidratació.

Per a l’aigua de consum (un altre dia parlarem de la dutxa), hi ha diverses solucions per a reduir-ne el clor, pesticides i altres tòxics. Aquí us poso les que a mi em semblen bones per relació qualitat – preu (hi ha sistemes com Kangen que són el més top però exageradament cars):

  • barra carbó actiu (binchotan): és l’opció més econòmica amb molta diferència i, tot i que potser no és suficient, elimina trihalometans (subproductes del clor), pesticides i herbicides, metalls pesants (entre 40-90%) i aporta minerals a l’aigua. S’ha de bullir 10 minuts abans del primer ús i rebutjar l’aigua del primer filtratge. A partir d’aquí, ho has de posar a la gerra on guardes l’aigua de l’aixeta i deixar passar  de 4 a 8 hores perquè estigui purificada.
  • Alkanatur: gerra (filtra carbó actiu + alcalinitza) o sistema d’ultrafiltració Alkanatur depure (amb opció sobre el marbre o sota pica), amb filtre de carbó actiu + hidrogena, alcalinitza i ionitza i aporta Magnesi.
  • Doctor Agua: combina carbó actiu i zeolita, mineral d’origen volcànic que elimina bon percentatge de nitrats i metalls pesants (plom, mercuri, cadmi, alumini i ferro addicional). Tenen moltes opcions tant per sobre el marbre com per sota la pica. 

8. Substitueix les paelles i olles amb antiadherents per estris sense tòxics 

Les paelles i olles amb revestiments antiadherents com el teflon contenen substàncies químiques tòxiques com l’àcid perfluorooctanoic (PFOA), el politetrafuoroetilè (PTFE), o partícules del material base (alumi ni o metalls pesants) que s’alliberen si la paella es ratlla.

Per evitar aquestes substàncies i els riscos per a la salut associats, pots anar substituint mica en mica les paelles per altres fetes amb materials més segurs, i que, a més, et duraran molt més temps sense fer-se malbé. Hi ha diferents opcions: acer inoxidable, ferro, vidre…. Pots anar substituint-les poc a poc fins eliminar els antiadherents i materials tòxics de la teva cuina 🙂

9. Canvia els productes d’higiene menstrual i fes servir roba interior de cotó orgànic

Els productes d’higiene menstrual convencionals (tampons, compreses, salvaslips), contenen diverses substàncies que poden ser perjudicials per a la salut (i el medi ambient). Algunes de les més comunes són: 

  • dioxines, generades durant el procés de blanquejament amb clor, que actuen com a disruptors endocrins
  •  els ftalats, disruptors endocrins que poden afectar la fertilitat 
  • pesticides i herbicides com el glifosat (relacionats amb problemes de salut a llarg termini, inclòs risc de càncer)
  • compostos volàtils orgànics (COVs) presents en fragàncies i adhesius, que poden causar irritació de la pell, al·lèrgies, problemes respiratoris i, en exposicions prolongades, efectes sobre el sistema nerviós.

I tot això en contacte amb una zona tan delicada (en el cas dels tampons, estarem absorbint directament totes aquestes substàncies per la mucosa vaginal)…

Per sort, cada cop hi ha més alternatives. Es tracta de provar i escollir la que més s’adapti a les teves necessitats i et sigui més còmode.

  • Calces menstruals: les de Cocoro són de cotó orgànic, dissenyades i produïdes de manera local i ètica a Barcelona
  • Copa menstrual de silicona mèdica
  • Compreses, salvaslips i tampons de cotó orgànic certificat
  • Compreses de tela (cotó orgànic ideal) reutilitzables

10. Deixa de fumar i evita l’alcohol

Aquest, en realitat, hauria de ser el primer punt.

Consell: ves incorporant aquests canvis a poc a poc i en la mesura del que el teu temps i la teva butxaca et permetin (hi ha coses que són gratis o que fins i tot suposen un estalvi i d’altres que requereixen més inversió…).

Fonts:

Mie A, Andersen HR, Gunnarsson S, Kahl J, Kesse-Guyot E, Rembiałkowska E, Quaglio G, Grandjean P. Human health implications of organic food and organic agriculture: a comprehensive review. Environ Health. 2017 Oct 27;16(1):111. doi: 10.1186/s12940-017-0315-4. PMID: 29073935; PMCID: PMC5658984.

Estigues al dia amb la meva newsletter

Deixa’m aquí el teu correu si vols rebre informació actualitzada i consells sobre alimentació i salut.

    Accessibility Toolbar